CRESTEREA SI INTRETINEREA POMILOR

 

Taierile la pomii fructiferi se efectueaza in functie de mai multi factori. Astfel, la inceput, dupa plantare, in functie de forma de coroana pe care vrem s-o obtinem se fac taierile pentru formarea coroanei. De obicei, formarea unei coroane se obtine in 3-4 ani de la plantare, prin operatii de modificare a pozitiei de crestere a ramurilor si lastarilor (prin aplecare, arcuire etc.) si prin taieri propriu-zise, prin scurtari si suprimari de ramuri.

Pe parcursul formarii coroanei sunt executate si unele lucrari “in verde”, cum ar fi suprimarea mugurilor, ciupitul si plivitul lastarilor. Odata formata coroana pomilor, ea trebuie mentinuta prin taierile de intretinere si fructificare.

Taierile anuale

sunt necesare pentru a reduce incarcatura excesiva cu muguri de rod in anii cand este nevoie, pentru a preveni alternanta de rodire si a stabili marimea ramurilor, pentru a evita alungirea si intrepatrunderea lor, fiind stiut ca in coroanele dese, in care nu patrunde suficienta lumina, se formeaza un mediu propice pentru inmultirea si dezvoltarea bolilor si a unor daunatori.

De asemenea, la pomii cu coroana deasa stropirile se efectueaza mult mai greu, existand riscul ca solutia de stropit sa nu poata fi aplicata pe toate ramurile. Tot prin taierile de intretinere se urmareste echilibrarea vegetatiei intre baza si varful coroanei.

Taierile de fructificare

au rolul de a mentine pomii intr-un echilibru fiziologic timp mai indelungat. La pomii aflati in plina rodire, se urmareste normarea incarcaturii cu muguri floriferi in raport cu potentialul pomilor.

Fiecare specie pomicola are particularitatile sale pentru taierile de fructificare.

O data cu inaintarea in varsta, pomii fructiferi au cresteri vegetative slabe si productii scazute. Pentru cresterea duratei de viata si a potentialului productiv al acestor pomi se aplica taieri de intinerire.

Taierile de intinerire

dau rezultate bune cand volumul coroanei se reduce considerabil si semischeletul se intinereste in mare majoritate. Taierile pomilor fructiferi se efectueaza in principal in perioada de repaus.

Taierile facute primavara tarziu sunt recomandate numai cand pomii au suferit de ger, pentru a putea deosebi mugurii sanatosi de cei atinsi de ger.

Taierile “in verde”

se executa la unele specii: cires, piersic (timpuriu), dupa culesul fructelor.